Bad huren
Als je het bad bij mij huurt, krijg je een compleet, uitgebreid pakket. Het pakket bevat uiteraard het bad, maar ook een binnenhoes die je na gebruik weggooit. Ook zit er een vulslang bij, een elektrische pomp, een thermometer, diverse kraankoppelingen, een schepnetje, een dompelpomp, kortom, alles wat je nodig hebt, zit erbij. Mocht je onverhoopt niet het bad gebruiken, dan kan ik de set die voor 1-malig gebruik is in korting brengen op de huurprijs (scheelt 50 euro).
Het huren van het bad kost 160 euro, in week 36 kun je het bad ophalen (of ik bezorg het tegen een kleine vergoeding) en na de bevalling breng je het weer retour.
Bevallen in bad is in opkomst en dat is niet zo gek. Bevallen in bad heeft namelijk veel voordelen. Hieronder leg ik ze uit.
Water ontspant
De warmte van het warmte geeft ontspanning aan jouw lichaam, net als een warme douche. Deze ontspanning heb je nodig om bevallingshormonen aan te maken en deze hormonen zorgen voor het krachtiger worden van de weeen en natuurlijk pijnstilling.
Water geeft bewegingsruimte
Tijdens een bevalling is het fijn en nodig om regelmatig van houding te veranderen, dit zorgt dat het kindje goed kan indalen. Doordat jouw lichaam een soort van gewichtloosheid ervaart, verloopt het veranderen van houding, het bewegen, in een bad veel makkelijker en meer ontspannen. De afwisseling om een wee op te kunnen vangen en uit te rusten van deze wee, vraagt een variatie van houding. Tijdens een wee is het vaak prettig om een actieve, verticale houding aan te nemen. Na de wee is totale ontspanning prettig en biedt het water jou deze ontspanning.
Het bevalbad heeft hogere randen dan een zwembadje voor kleine kinderen
Dit wordt vaak als heel prettig ervaren, je kunt op deze randen leunen tijdens of na een wee. Tevens biedt het bad jou jouw cocon, het bad is voor jouw bewegingsruimte en daardoor kun jij bewegen zoals jij dat wilt en jouw lichaam dat aangeeft. Die cocon helpt je ontspannen, er zijn minder verstoringen van buitenaf, waardoor je oxytocine-aanmaak lekker hoog blijft en dat hormoon zorgt voor goede weeen. Door het water blijf je makkelijker geconcentreerd op jezelf. Jouw verloskundige, doula of gynaecoloog zijn vlakbij je, maar wel buiten het bad. Een bevalling waarbij je als moeder zelf regie houdt, vergroot de kans op een positieve bevalervaring. Niet alleen verkleint het dus de kans op een traumatische ervaring, je zult ook met liefde terugkijken op je bevalling en daar profiteert ook de band met je baby van.
Een badbevalling verloopt gemiddeld sneller dan andere bevallingen
Niet dat dit het doel van een badbevalling is, want om tijd moet je je het minst druk hoeven te maken tijdens een bevalling, jouw lichaam bepaalt het ritme. Maar het water verstrekt jouw weeen en biedt met name in de ontsluitingsfase vaak versnelling. Dat is een fase waarin het vaak wat zwaarder wordt en jij uitkijkt naar het einde, dan is het superfijn als dit soepel verloopt.
Aanmaak bevallingshormonen
Bij een bevalling komen 2 superbelangrijke hormonen vrij, dit zijn oxytocinen en endorfine. De oxytocine zorgt voor de weeen en de endorfine is jouw natuurlijk pijnstilling. Deze hormonen heb je zeker nodig, hoe meer, hoe beter. Ze wandelen vaak gelijk op, hoe krachtiger jouw weeen worden, hoe meer endorfine je aanmaakt, het lichaam heeft dat prachtig geregeld. Door het gebruik van het bad, maar vooral het fijne warme water loopt dit proces in evenwicht.
Natuurlijke pijnstilling
Het water werkt verwachtend en helpt bij de aanmaak van jouw eigen hormonen, vooral de in het vorige punt genoemde endorfine. Vrouwen die in bad bevallen, vragen dan ook veel minder vaak om pijnstilling, want in een thuissituatie ook betekent dat de kans om naar het ziekenhuis te gaan, kleiner wordt.
Zachte overgang voor de baby
Jullie baby dobbert in de zwangerschap rond in vruchtwater. Dat vruchtwater is op lichaamstemperatuur, het water in het bad benadert dit ook. De geboorte in bad maakt de overgang naar de aarde een stukje zachter. Vanuit het water kun je jullie baby rustig naar het wateroppervlak brengen en samen uitrusten van jullie geweldige prestatie.
Minder kans op inscheuren
Het water verweekt jouw vagina en perineum. Daardoor is de kans op inscheuren tijdens de persfase kleiner en herstelt jouw weefsel nadien makkelijker en sneller.
Lichtpuntje voor partners: je vrouw voelt heel wat kilo’s lichter onder water
Heb je je partner bij je in het bad, dan kan die jou ook heel makkelijk ondersteunen, zowel tijdens je weeën als tijdens je ontspanning tussendoor. Het is ook nog eens intiemer om samen in het bad te zijn. Extra lichtpuntje voor partners: je vrouw voelt heel wat kilo’s lichter onder water, dus je kunt haar beter en langduriger opvangen.